Εργασία 06

Ακολουθεί Πάσχα (διάλειμμα δύο εβδομάδων, απώλεια Τρίτης 14 & 21 Απριλίου) και επιπρόσθετα, όπως σας ανέφερα στο μάθημα και μόλις επιβεβαίωσα στο ημερολόγιο, θα απουσιάζω την Τρίτη 28 Απριλίου, πιθανότατα και την Τρίτη 5 Μαϊου στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Κατά συνέπεια, μεσολαβεί ένα υπερβολικά μεγάλο διάστημα αποχής από τις τακτικές μας συναντήσεις στα πλαίσια του μαθήματος, ωστόσο δεν πρέπει αυτό να σταθεί αφορμή για να ξεχάσουμε τα όσα έχουμε ήδη αποκομίσει. Για το λόγο αυτό, παραθέτω ακολούθως σύνολο προαιρετικών ή μη εργασιών για τον μήνα που ακολουθεί.

Υποβολές quiz set
Όπως και σήμερα, οι δύο πρωτοπόροι του Leaderboard για υποβολές ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας λαμβάνουν βαθμολογικό βραβείο 5 μονάδων, ενώ ο 3ος και ο 4ος λαμβάνουν 3 μονάδες. Αυτό ισχύει για καθεμία από τις 4 επόμενες Τρίτες ξεχωριστά, ως και την Τρίτη 5 Μαϊου.

Περίληψη σχετικών ερευνητικών δημοσιεύσεων
Παραθέτω ακολούθως σύνολο ενδεικτικών ή και κλασσικών ερευνητικών δημοσιεύσεων, άμεσα συνδεδεμένων με το αντικείμενο του μαθήματος. Η περίληψη οποιασδήποτε από αυτές σε σχετικό post (για παράδειγμα σε 10 bullets, αναφορικά με το σκεπτικό κάθε αλγορίθμου) συνεισφέρει άλλες 5 μονάδες για όποιον την επιχειρήσει. Όποιος ενδιαφέρεται το δηλώνει με σχόλιο, αν “εξαντληθούν’ τα κάτωθι papers θα επανέλθω με περισσότερα, ή και μπορείτε να προτείνετε και εσείς.

Development of Holte’s 1R Classifier (.pdf)
ID3_Induction of DecisionTrees_Quinlan 1986 (.pdf)
K-means, Instance Based Learning Algorithms_1991 (.pdf)
Estimating Bayesian Classifiers_1995 (.pdf)

Εργασίες που εκκρεμμούν
Εν καιρώ έχω αναθέσει προαιρετικές εργασίες που δεν έχουν ακόμη γίνει από κάποιον, οι ενδιαφερόμενοι είναι ευπρόσδεκτοι (σκαλίστε τα προηγούμενα post).

Τελική Παρουσίαση Περίληψης Διάλεξης
Στην καταληκτική διάλεξη και ως τελευταία (πλην του θέματος) εργασία, πρόκειται να τεθεί η υποβολή και παρουσίαση στην αίθουσα περίληψης έκτασης 3 διαφανειών (και 5 λεπτών) από κάθε προηγηθείσα διάλεξη. Μπορείτε να ξεκινήσετε κάτι τέτοιο από τώρα, δηλώνοντας ποια διάλεξη σας ενδιαφέρει να αναλάβετε (διαφορετικά προτίθεμαι να αναθέσω την περίληψη διαθέσεων σε κάποιους από εσάς με τυχαίο τρόπο).

Αυτά προς το παρών, εγώ προσωπικά όλο αυτό το διάστημα θα βρίσκομαι στη διάθεσή σας στα σχόλια, καλό Πάσχα σε όλους.

update (10/4): Λοιπόν, αν και είναι ελκυστικό το ενδεχόμενο συνεργασίας σας ανά ζεύγη, νομίζω τελικά πως είναι καλύτερα να σας αναθέσω μία εργασία στον καθένα ξεχωριστά, δεδομένου και του περιορισμένου μεγέθους της άσκησης. Οπότε, έχετε να επιλέξετε είτε την περίληψη μίας από τις 8 διαλέξεις, είτε την περίληψη ενός paper, είτε από αυτά που παρέθεσα παραπάνω, είτε από μία οποιαδήποτε δημοσίευσή του ενδιαφέροντός σας, από το σύνολο που βρίσκεται διαθέσιμο εδώ (επιλέξτε “all”, είναι αρκετά).
Προτείνω να δώσετε προτεραιότητα στις διαλέξεις, καθώς πρέπει υποχρεωτικά να καλυφθούν όλες. Αναφορικά με αυτούς που έχουν επιλέξει ήδη, έχουν προτεραιότητα στο να αποφασίσουν ποια από τις δύο επιλογές που έχουν πραγματοποιήσει ήδη θα επιλέξουν τελικά (ή και καμία από τις δύο αν επιλέξουν κάτι άλλο), για να γίνει διαθέσιμη η έτερη επιλογή τους σε άλλους.
Προθεσμία υποβολής/παρουσίασης για την εργασία αυτή είναι, επίσης, η καταληκτική διάλεξη, θα πρότεινα ωστόσο να ασχοληθείτε από τώρα, χωρίς την έγνοια του κυρίου θέματος. Τέλος, αν κάποιος θέλει να αναρτήσει ένα post, συνοψίζοντας τις εργασίες που έχει επιλέξει ο καθένας, είναι ευπρόσδεκτος.

Advertisements

16 responses to “Εργασία 06

 1. dimitra tatsiou

  Αν δεν υπάρχει αντίρρηση-θα με ενδιέφερε η Διάλεξη 05 σχετικά με τα δένδρα & κανόνες

 2. ioannamplintziou

  Θα με ενδιέφερε να κάνω μια περίληψη του άρθρου: The Development of Holte’s 1R Classifier.

 3. Εγώ θα ήθελα να κάνω περίληψη του 2ου αρθρου:
  ID3_Induction of DecisionTrees_Quinlan 1986
  (Πότε θέλετε να το έχουμε έτοιμο;)

 4. Nikos Nanouris

  Εμένα πάλι θα με ενδιέφερε η περίληψη του τέταρτου άρθρου (Estimating Bayesian Classifiers_1995) και η διάλεξη 06 (β’ μέρος αλγορίθμων εκμάθησης).

 5. Θα βγούν και άλλα άρθρα ? Αυτό που περίσσεψε είναι κάπως big και κάπως difficult :P …Όσο για τις διαλέξεις, δεν έχουν μείνει και πολλές για τους υπόλοιπους…Ωστόσο, για την ώρα θα προτιμήσω τη διάλεξη 03: Προεπεξεργασία & Επιλογή Δεδομένων :) :)

 6. giorgos moutsatsos

  Κι εγώ θα ήθελα να πάρω κάποιο άρθρο, αλλά όχι αυτό που περίσσεψε….Από διαλέξεις, θα έλεγα τη διάλεξη 02: Συνιστώσες Δεδομένων, Οπτικοποίηση & Εξερεύνηση.

 7. Μόλις βρω λίγο χρόνο θα βρω κι άλλα, ως τότε μπορείτε να προτείνεται κι εσείς κάποιο που σας ενδιαφέρει.
  Αναφορικά με την “εξάντληση” των διαλέξεων, καλή ερώτηση, αρχική σκέψη είναι να αναλάβετε δύο μαζί την ίδια διάλεξη (είτε συνεργατικά, είτε, χμμ, ανταγωνιστικά και να την παρουσιάσετε back to back :). Εναλλακτικά, είμαι δεκτικός και σε εναλλακτικές προτάσεις σύντομης παρουσίασης αντικειμένου ενδιαφέροντος και συμβατού με το μάθημα, για παράδειγμα ένα από τα papers που θα συνοψίσετε κτλ.

 8. θα ήθελα να κανω την περίληψη του τρίτου άρθρου (K-means,Instance Based Learning Algorithms)

 9. Αν τελικά αναλάβουμε μία διάλεξη ανά δύο άτομα θα ήθελα την 5η. Εναλλακτικά σκεφτόμουν μήπως παρουσίαζα κάποιο σύγχρονο paper που αναλύει μία εφαρμογή του datamining. Για παράδειγμα έχω συγκεντρώσει κάποια papers που αναλύουν μία εκπαιδευτική εφαρμογή του datamining, τη χρήση του για student modeling. Αν σας ακουγεται οκ πείτε μου να το κοιταξω πιο επισταμένα…Ερώτηση: Τα papers που θα ανεβάσετε (πάνω στους αλγοριθμους datamining) μέχρι πότε μπορούμε να τα ετοιμάσουμε? Ευχαριστώ!

 10. post updated με διευκρινήσεις

 11. Θα με ενδιέφερε να κάνω την περίληψη της Διάλεξη 04.

 12. Γνωρίζει κανένας αν γίνεται να κάνω download τα video των διαλέξεων ???

 13. Βαγγέλη, το είχα ψάξει λίγο και παλιότερα, νομίζω όχι.

 14. Βαγγέλη νομίζω ότι το θέμα αυτό έχει τεθεί και στο παρλθόν. Μάλλον δεν γίνεται…

 15. Θα κάνω περίληψη του άρθρου Propositionalisation of multiple sequence alignments

 16. Pingback: Παρουσιάσεις 19ης Μαϊου « Data Mining, a Course by Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s