Διάλεξη 00: Καλώς ήλθατε

Το παρόν αποτελεί το επίσημο blog του μαθήματος ‘Αλγόριθμοι Εξόρυξης Πληροφορίας’, το οποίο και διδάσκεται στο δεύτερο εξάμηνο του διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών ‘Εφαρμοσμένες Μεταπτυχιακές Επιστήμες‘, με συντονίζουσα τη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημώντου Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το συγκεκριμένο μάθημα παρέχεται από τον Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης & Επιχειρησιακής Έρευνας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, με υπεύθυνους τον καθηγητή κ. Ηλία Τατσιόπουλο και τον υπογράφοντα ΥΔ, Γεώργιο Τζιραλή. Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη 12.00-14.00, στο pc-lab της ΣΕΜΦΕ.

Το blog πρόκειται να αποτελέσει εργαλείο υποστήριξης της διδασκαλίας του μαθήματος, φιλοξενώντας το σύνολο του σχετικού υλικού και αναβαθμίζοντας τη συμμετοχικότητα των διδικασιών και της φύσης του μαθήματος. Συγγραφέας του ιστολογίου δεν είναι μονάχα ο διδάσκων, αλλά και το σύνολο των φοιτητών.

Στο πλαίσιο αυτό, το blog πρόκειται να περιλάβει το σύνολο των διδακτικών σημειώσεων, τις εκφωνήσεις των διαφόρων εργασιών, όπως επίσης συνοδευτικό υλικό του μαθήματος και (ευελπιστώ) τα videos των διαλέξεων, σε ζωντανή και μαγνητοσκοπημένη μορφή. Πέρα από το υλικό που θα συνεισφέρει ο διδάσκων, ο κάθε φοιτητής καλείται να υποβάλλει τις εργασίες του σε ξεχωριστό post κάθε φορά, δίνοντας τη δυνατότητα κριτικής αξιολόγησης όχι μονάχα στον διδάσκοντα, αλλά και στους συμφοιτητές του (τα θέματα πρόκειται να φέρουν διαφοροποίηση ανά φοιτητή). Επίσης, προφανώς και μπορεί να αναρτά σχετικό προς το μάθημα υλικό, υποδεικνύοντας ζητήματα προς προβληματισμό και διερεύνηση. Περαιτέρω λεπτομέρειες θα αναρτηθούν εν καιρώ.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη διάλεξη του μαθήματος, περισσότερο αναγνωριστικής φύσεως, όπου επιχειρήθηκε μία σύντομη σκαγράφηση της θεματολογίας που πρόκειται να αναπτυχθεί στην πορεία. Το αρχείο της παρουσίασης είναι διαθέσιμο εδώ, σε μορφή pdf. Όσοι δεν παρευρεθήκατε, για οποιονδήποτε λόγο, δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα, καθώς το σύνολο των όσων αναφέρθηκαν θα αναπτυχθούν σε πιο διεξοδικό βαθμό στη διάλεξη της επόμενης Τρίτης (φροντίστε ωστόσο να μου κοινοποιήσετε το email σας για να αποκτήσετε δικαίωμα συγγραφής στο blog).

Ως εργασία μέχρι την επόμενη διάλεξη σας ανατίθεται η συγγραφή ενός post με σύντομο βιογραφικό σας -για να γνωριστούμε και καλύτερα-, μαζί με τους λόγους που σας οδήγησαν στην επιλογή του μαθήματος και το τι αναμένετε να αποκομίσετε από αυτό. Ο τίτλος του post πρέπει να είναι της μορφής ‘Συστάσεις: Όνομα Επώνυμο’ (συμβουλή: θα πρότεινα να μην συνεισφέρετε κάτι ιδιαίτερα πρόχειρο, σε λίγο καιρό μπορεί το συγκεκριμένο post να προκύπτει στα πρώτα αποτελέσματα όταν κάποιος σας αναζητά στο google, τουλάχιστον  όπως απέδειξε η εμπειρία της τάξης του 2008 :)

Advertisements

3 responses to “Διάλεξη 00: Καλώς ήλθατε

  1. Επιτέλους αρχίζει ο 2ος κύκλος! Νέοι ήρωες σε νέα συναρπαστικά επεισόδια. Θα υιοθετήσουν την R? Αναμείνατε στις οθόνες σας.

    Δηλώνω καθηλωμένος φαν του μαθήματος.

  2. Άγγελε, δεν νομίζω να αλλάξουμε το weka στα πλαίσια του μαθήματος :)

  3. Let there be R..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s